Horeca salaris 2024: Dit verdien jij in de Horeca

Als je boven de 21 jaar oud bent, is je minimumloon in de horeca in 2024, €2166,52 bruto per maand + fooi. Dit is vastgesteld in het CAO. Als je 15 jaar oud bent heb je het laagste minimumloon met €4,64 per uur. Met een leeftijd van 21 jaar of hoger is je minimumloon €13,27 per uur. Daarnaast verdien je in de horeca €0,50 tot €3,00 fooi per uur wat neerkomt op €150,- en €550,- netto per maand.

Al deze cijfertjes zijn mooi, maar hoe speelt zich dit af in de praktijk? Bij Heureca zijn wij continu bezig met het plaatsen van horeca professionals bij hun perfecte horeca bijbaan waardoor we hier een uitstekend inzicht in hebben.

Weten hoeveel jij kan verdienen? Doe onze horeca salaris check!

Wat is het startsalaris? / Wat is een normaal horeca salaris?

Dit verschilt per functie. Afhankelijk van je ervaring, overkomen en het CAO wordt bepaald in welke salarisschaal je wordt gezet. Ben je 21 jaar of ouder? Dan begon het minimumloon voor een fulltimer in 2023 bij €1934,40 bruto per maand + fooi. Dit stijgt elk jaar. Tijdens de cao-onderhandelingen tussen horecavakbonden en KHN is besloten dat horecapersoneel tot 12% meer salaris krijgt per 1 januari 2024. Dit zou dus betekenen dat het minimumloon daarmee stijgt naar €2166,52 bruto per maand + fooi. 

Het CAO (een collectieve arbeidsovereenkomst) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen.
Bron: https://www.work-on.nl/blog/werkvloer/salaris-en-jouw-verdiende-loon/

Bron: https://www.entreemagazine.nl/ondernemen/minimumuurloon-in-de-horeca-stijgt-tot-12-in-2024

Hoeveel verdient iemand in de horeca per uur?

Tijden veranderen! Toen wij zelf in de horeca werkten in 2016 kreeg ik als 18 jarige €4,30 bruto per uur en maakte de fooi mijn salaris aantrekkelijk. Door het stijgen van het horeca CAO stijgt hiermee dus ook jouw uur loon. Dit verschilt per werkgever. Via Heureca helpen we je aan een uurloon dat bij jouw wensen aansluit. 

Tabel: Horeca minimumloon in 2024 per leeftijd

21+ jaar € 13,27 per uur
20 jaar € 11,94 per uur
19 jaar € 10,62 per uur
18 jaar € 9,29 per uur
17 jaar € 7,30 per uur
16 jaar € 5,97 per uur
15 jaar € 4,64 per uur

Meer weten over waar je recht op hebt? Lees ons artikel over het nieuwe horeca cao

Hoeveel verdient iemand in de horeca per maand? Bruto en netto?

Wat je als maandsalaris verdient hangt naast je leeftijd en ervaring, dus ook af van jouw taken en verantwoordelijkheden. De brutomaand salarissen waar wij mee werken beginnen op €2300,- en gaan door tot €5000,- bruto per maand.

Hoeveel Fooi verdien je in de horeca?

Natuurlijk gaat het er om wat je aan het einde van de maand netto in je zak over houdt. De horeca is een hele fijne sector om in te werken omdat je niet alleen een goed salaris kan verdienen, dit wordt ook nog eens aangedikt door de fooi die vaak maandelijks per persoon per gewerkt uur wordt verdeeld. De fooi die je in de horeca verdient verschilt heel erg per zaak en valt meestal tussen de €0,50 tot wel € 3,00 per uur! Uit onze ervaring varieert de uiteindelijke fooi tussen de €150,- en €550,- netto per maand.

Welke horeca banen verdienen meer/minder? (bediening, afwas, keuken etc.)

Natuurlijk zul je, als je meer wilt verdienen, ook uiteindelijk meer verantwoordelijkheid dragen. Of dit nou in de service, het management of de keuken is, maakt niet uit. Het gaat er om in welke loonschaal je uiteindelijk terecht komt en of de organisatie dus ook genoeg groeimogelijkheden voor jou heeft. Dit kunnen doorgroeimogelijkheden zijn waarbij je naar mate jouw prestatie verbetert, je steeds meer verantwoordelijkheden, dus ook meer salaris krijgt. Maar dit kan ook door loyaliteit en consistentie komen. Ben jij een goede bedrijfsleider, laat jij het bedrijf goed draaien en zit er verder geen stap omhoog meer in voor jou? Dan kan het ook zo zijn dat je werkgever jouw salaris om de zoveel tijd een paar procent laat stijgen. 

bron: https://www.shiftbase.com/nl/blog/verschillende-lonen-horeca

bron: https://www.entreemagazine.nl/ondernemen/minimumuurloon-in-de-horeca-stijgt-tot-12-in-2024

Gaan horeca salarissen in de toekomst omhoog of omlaag?

Volgens de wet is niet vastgelegd dat een salaris elk jaar omhoog moet, MAAR! Als je een CAO hebt, dan stijgt je salaris wel elk jaar en is je werkgever verplicht elk jaar jouw salaris te verhogen. Je salaris verlagen mag wettelijk gezien niet, tenzij jij akkoord geeft hierop!

Salaris kan ook beïnvloed worden door de inflatie. Wordt het leven duurder, dan willen mensen ook meer verdienen. Volgens onderzoek is zelfs gebleken dat de lonen het komende jaar blijven stijgen, maar de inflatie neemt af. Gunstig! 

Bron: https://www.intermediair.nl/werk-en-carriere/solliciteren/mijn-werkgever-verlaagt-mijn-salaris-mag-dat-zomaar

Bron: https://www.hln.be/geld/goed-nieuws-inflatie-daalt-tot-0-4-maar-toch-zullen-onze-lonen-stijgen

Hoe regelmatig krijg je salaris verhoging?

Normaal gesproken is dit 1 keer per jaar, maar er wordt ook vaak gekeken naar prestatie. Daarnaast kun je altijd een open gesprek aangaan met je werkgever over je salaris als jij aanvoelt én kan onderbouwen waarom jij meer verdient. 

Zijn er secundaire arbeidsvoorwaarden in de horeca?

In de horeca ONWIJS veel! Binnen ons netwerk variëren deze secundaire voorwaarden van proeverijen, bedrijfsfeesten, cursussen en workshops, tot reischeques t.w.v €1200,- , gratis etentjes, gratis naar de kapper, met je moeder uit eten mogen op moederdag en een goede werk/privé balans. De horeca is ontzettend creatief. 

Worden reiskosten vergoed?

De werkgever is niet verplicht dit te geven, maar als je buiten een straal van 10 km woont wordt dit binnen ons netwerk altijd vergoed. Verder zien we ook steeds vaker creatieve reiskostenvergoedingen voor mensen die binnen 10 km reizen. Zoals het aanschaffen van een elektrische fiets voor de werknemer of het betalen van ritjes op de elektrische Felix scooter.