Wat is relevant voor je horeca CV?

Als je in de horeca wilt werken of je carrière wilt voortzetten, is een goed geoptimaliseerd CV essentieel. Maar wat moet er eigenlijk op zo’n horeca CV staan om indruk te maken op je toekomstige werkgever? In deze gids duiken we diep in de belangrijkste zaken.

Waarom een goed horeca CV?

Je CV is vaak het eerste wat een potentiële werkgever van je ziet. Een goed CV kan de deur openen naar veel geweldige kansen in de horeca, terwijl een slecht CV je mogelijkheden kan beperken. Laten we het hebben over wat er echt van belang is op een horeca CV.

Persoonlijke gegevens: Hou het simpel

 • Naam: Volledige naam
 • Contact: Telefoonnummer en e-mailadres
 • Adres: Optioneel, afhankelijk van de functie

Professionele samenvatting: Maak het persoonlijk

De professionele samenvatting is het deel van je CV waar je echt kunt schitteren. Hier heb je de kans om jezelf in een paar zinnen te verkopen en aan te geven wat jou uniek maakt in de horeca-industrie. Omdat dit het eerste is wat werkgevers lezen na je persoonlijke gegevens, wil je dat dit pakkend en relevant is.

Waarom is een sterk CV belangrijk?

Een sterke professionele samenvatting geeft de werkgever onmiddellijk een duidelijk beeld van wie je bent, wat je kunt en wat je ambities zijn. Het kan de lezer ook aanmoedigen om meer tijd te besteden aan het lezen van de rest van je CV, wat je kansen op een interview kan vergroten.

Door deze tips en voorbeelden te volgen, kun je een professionele samenvatting creëren die echt opvalt en je helpt je volgende rol in de horeca te verwezenlijken.

Wat te Vermelden

 • Ervaring: Hoeveel jaar heb je in de horeca gewerkt? In welke functies?
 • Vaardigheden: Welke vaardigheden heb je die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert?
 • Ambitie: Wat zijn je carrièredoelen in de horeca? Zoek je een langetermijnpositie of wil je specifieke ervaring opdoen?

Voorbeelden van Effectieve Professionele Samenvattingen

Voorbeeld 1: De Ervaren Kelner

“Met meer dan 8 jaar ervaring als kelner in drukke restaurants, ben ik bedreven in multitasking en gastenservice. Ik heb een passie voor gastronomie en ben op zoek naar een uitdagende rol in een restaurant dat waarde hecht aan uitstekende service en hoogwaardige gerechten.”

In dit voorbeeld wordt duidelijk gemaakt dat de kandidaat veel ervaring heeft in een specifiek type horecagelegenheid. De passie voor gastronomie en de ambitie voor een ‘uitdagende rol’ geven de werkgever een idee van de carrièredoelen van de kandidaat.

Voorbeeld 2: De Flexibele Barista

“Als een flexibele barista met 3 jaar ervaring, ben ik bekend met snelle service en het maken van hoogwaardige koffiedranken. Ik ben gemotiveerd om mijn vaardigheden uit te breiden en ook andere aspecten van cafémanagement te leren.”

Dit voorbeeld laat zien dat de kandidaat niet alleen vaardigheden heeft die relevant zijn voor het werk als barista, maar ook openstaat voor groei en het leren van nieuwe aspecten van het werk.

Voorbeeld 3: De Beginnende Host/Hostess

“Hoewel ik nieuw ben in de horeca, heb ik uitstekende communicatieve vaardigheden en een natuurlijk talent voor gastenservice. Ik ben enthousiast om mijn loopbaan te beginnen als host/hostess en ben bereid om snel te leren en mij aan te passen aan een snel veranderende omgeving.”

In dit voorbeeld heeft de kandidaat misschien niet veel ervaring in de horeca, maar de nadruk op ‘communicatieve vaardigheden’ en ‘gastenservice’ laat zien dat ze potentieel waardevolle eigenschappen hebben.

Werkervaring: Details maken het verschil

Lijst je werkervaring op in omgekeerde chronologische volgorde. Voor elke functie, voeg toe:

 1. De naam van het bedrijf en je functietitel
 2. Periode van tewerkstelling
 3. Een korte lijst met je verantwoordelijkheden en prestaties

Wat te benadrukken:

 • Gastenservice ervaring
 • Kennis van voedsel- en drankbereiding
 • Leidinggevende capaciteiten
 • Speciale certificeringen zoals sommelier, barista, etc.

Vaardigheden

Het gedeelte over vaardigheden op je horeca CV is je kans om te laten zien wat je in huis hebt. Hier kun je verder gaan dan alleen het opsommen van je ervaring en echt in detail treden over wat jou een uitstekende kandidaat maakt. Het is belangrijk om specifiek en gericht te zijn en te zorgen dat je vaardigheden direct relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Categoriseer Je Vaardigheden

Om het overzichtelijk te houden en de lezer een duidelijk beeld te geven van je competenties, kun je je vaardigheden onderverdelen in categorieën. Bijvoorbeeld:

Technische Vaardigheden

 • Barista-technieken
 • Kennis van de bediening van kassasystemen
 • Voedselbereiding en -presentatie

Soft Skills

 • Uitstekende mondelinge communicatie
 • Probleemoplossend vermogen
 • Stressbestendigheid

Leiderschapsvaardigheden

 • Teammanagement
 • Training van nieuw personeel
 • Voorraadbeheer

Voorbeelden van Vaardigheden en Hoe Ze te Presenteren

Voorbeeld 1: Time-Management

“Bedreven in time-management, met de mogelijkheid om snel te schakelen tussen verschillende taken tijdens piekuren zonder de kwaliteit van de service te verminderen.”

Voorbeeld 2: Gastenservice

“Uitzonderlijke vaardigheden in gastenservice, met een focus op het oplossen van klachten op een manier die zowel de gast als het bedrijf ten goede komt.”

Voorbeeld 3: Talenkennis

“Vloeiend in Nederlands en Engels, met basiskennis van Duits en Frans, wat bijdraagt aan een soepele communicatie met internationale gasten.”

Het Belang van Meten en Kwantificeren

Als je het je lukt, probeer dan je vaardigheden te kwantificeren. In plaats van te zeggen “ervaren in voorraadbeheer”, kun je bijvoorbeeld zeggen “verantwoordelijk voor het beheer van een maandelijkse voorraad ter waarde van €20.000 met een nauwkeurigheid van 98%”.

Toon Je Niveau van Deskundigheid

Voor sommige vaardigheden kan het nuttig zijn om je niveau van deskundigheid te laten zien. Bijvoorbeeld, als je een bepaald soort software of apparaat kunt gebruiken, vermeld dan of je een beginner, gemiddeld of een expert bent.

Opleiding en Certificaten: Toon wat je weet

Ook al is formele opleiding misschien niet altijd vereist in de horeca, het kan je wel onderscheiden van de rest. Vermeld relevante cursussen, workshops en certificaten.

Voorbeeld:

 • Bartending Certificaat
 • Voedselveiligheid Certificaat
 • Cursus Wijnvignet (SDEN 1) 

Referenties: Laat anderen voor je spreken

Indien mogelijk is het slim om referenties toe te voegen van vorige werkgevers of collega’s die jouw vaardigheden en werkethiek kunnen bevestigen.

Extra Tips

 • Wees eerlijk: Overdrijf je vaardigheden of ervaring niet.
 • Maak het visueel aantrekkelijk: Gebruik bullet points, nummering en voldoende witruimte.
 • Voeg een foto toe: In Nederland is het gebruikelijk om een professionele foto aan je CV toe te voegen.

Conclusie

Je CV is je visitekaartje. Een goed geoptimaliseerd horeca CV kan je kansen op het vinden van de perfecte baan enorm vergroten. Besteed dus voldoende tijd aan het zorgvuldig samenstellen van alle relevante informatie.