Horeca CAO 2024: Kort & Eenvoudig Uitgelegd

Het nieuwe horeca CAO! 74 kantjes aan belangrijke informatie die jij als horeca tijger zeker moet weten. Wij hebben ‘m gelezen, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. We nemen je mee in de belangrijkste veranderingen en voor wie deze van toepassing zijn op een eenvoudige manier.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen;

  • Loonsverhogingen van 8% tot 12% in 2024: Afhankelijk van de functiegroep ontvangen werknemers een significante loonsverhoging om de aantrekkelijkheid van de sector te vergroten.
  • Minimum stagevergoeding van €350 per maand: Voor zowel BOL als HBO stagiaires, een nieuwe regeling ter ondersteuning van de ontwikkeling van toekomstige vakkrachten.
  • Weigeren van overuren boven de 10%: Werknemers hebben nu het wettelijk recht om overuren boven de 10% te weigeren. Dit geeft meer controle geeft op hun werk-privé balans.
  • Mogelijkheid om pauze uren op te vragen: Werknemers kunnen nu officieel hun pauze uren bij de werkgever opvragen voor meer transparantie en eerlijkheid.

 

Wat is het horeca CAO?

Om te beginnen: het CAO staat voor Collectieve Arbeidsovereenkomst. Een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan.  Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. Het CAO wordt gemaakt door vakbonden, werkgeversorganisaties en werkgevers. Per branche is er dus een CAO en weet je dus precies waar je recht op hebt! 

Elk jaar is er weer een vernieuwd horeca CAO! Je kent het wel, je gaat een paar procent omhoog in salaris en meestal zijn de aanpassingen minimaal. Echter is er de afgelopen jaren veel gebeurd zoals inflatie en de corona crisis, waardoor de horeca een flinke klap te verduren heeft gehad. De horeca moet aantrekkelijk blijven/worden voor personeel, waardoor er nu een aantal grote aanpassingen zijn gedaan in het horeca CAO. 

Wanneer geldt de wet en wanneer het CAO?

Er zijn (gelukkig) heel veel algemene wetten die gaan over de bescherming en rechten van werknemers en de bijkomende arbeidsvoorwaarden. Echter is het CAO leidend. Dit betekent natuurlijk niet dat er afspraken in het CAO mogen staan die in strijd met de wet zijn. Het kan wel betekenen dat het minimumloon in het CAO hoger ligt dan het wettelijk aangegeven minimumloon. De updates van jouw CAO in de gaten houden zijn dus van groot belang. 

Wanneer ben je een vakkracht?

Je bent een vakkracht wanneer;

  • Jij een horeca diploma hebt
  • Minimaal 1976 uur op dezelfde functie, bij dezelfde werkgever hebt gewerkt.

In het horeca CAO wordt er onderscheid gemaakt tussen vakkrachten en niet-vakkrachten. Je kunt op 2 manieren een vakkracht worden. De eerste is als jij een horeca diploma hebt. En de tweede manier is als jij minimaal 1976 uur (Bijvoorbeeld: 1 jaar lang 38 uur per week) op dezelfde functie bij dezelfde werkgever hebt gewerkt.

Het verschil tussen een vakkracht en een niet-vakkracht

Het grootste verschil in het horeca CAO tussen een vakkracht en een niet-vakkracht zit ‘m voornamelijk in het salaris. In het horeca-CAO heb je een aantal salarisschalen. Afhankelijk van jouw functie, val jij in een van deze schalen. In het contract dat jij hebt bij jouw werkgever staat verwerkt in welke functiegroep/salarisschaal jij valt. 

Functiegroep (salarisschaal) Stijgingspercentage 
ll9,5%
lll10,5%
lV12%
V12%
Vl9%
Vll – Xl8%

Gaat jouw salaris ook omhoog na het vernieuwde Horeca CAO?

Gemiddeld gezien stijgen dit jaar (start 2024) de horeca salarissen tussen de 8%-12%. Welk percentage bij jou van toepassing is, hangt af van de schaal waarin jij je bevindt. Check dit via onderstaande link. Hier zitten natuurlijk ook een aantal uitzonderingen aan vast.

Wat als mijn salaris al hoger is dan het minimum?

Voldoet jouw salaris al aan de nieuwe norm, dan ga je natuurlijk niet in salaris omhoog. Het kan dus zijn dat jouw werkgever jou al genoeg uitbetaald. Dit zelfde geldt als jij na juli 2022 ook al salaris verhoging hebt gekregen (exclusief de jaarlijkse standaard verhoging). In dit geval wordt het verhoogde percentage van het totaal percentage afgehaald.

Bijvoorbeeld: Jij hebt in augustus 2022 een salarisverhoging van 5% gekregen. In het nieuwe horeca CAO staat dat jij 8% verhoging verdient. 8% – 5% = +3%. 

Wat zijn naast verhoging in salaris, andere grote aanpassingen in het CAO?

Ben jij in opleiding om een horeca vakkracht te worden? Dan is er nu een minimum stagevergoeding van €350,- per maand. Dit geldt voor zowel BOL als HBO stagiaires. Ook een opvallend punt is dat waneer jij boven de 10% aan overuren komt je wettelijk gerechtigd bent deze overuren te weigeren. Je hebt zelf de keus of je dit wilt doen of niet.

En last but not least kun je nu jouw pauze uren opvragen bij je werkgever. Dit zijn de 3 grootste wijzigingen in het horeca CAO buiten de stijging van het salaris om. Ben je nou benieuwd wat er nog meer in het  vernieuwde horeca-CAO staat? Bekijk dan zeker de link hier onder! 

https://www.khn.nl/tools/loontabellen-2024

Hoe zorg ik voor goede arbeidsvoorwaarden?

Het is belangrijk om te onthouden dat de wet en het horeca CAO een basis bieden. Heb jij specifieke wensen als het aankomt op persoonlijke ontwikkeling, flexibiliteit of bepaalde kernwaarden van een organisatie? Dan raden wij je aan om een horeca recruitment bureau in te schakelen om zo inzicht te krijgen in welke bedrijven en vacatures bij je passen. 

Conclusie

Het vernieuwde horeca CAO document van 74 pagina’s, cruciaal voor elke werknemer in de sector, introduceert belangrijke wijzigingen in reactie op uitdagingen zoals inflatie en de coronacrisis. Het legt de nadruk op verbeterde arbeidsvoorwaarden, waaronder een loonsverhogingen van 8% tot 12% in 2024 afhankelijk van de functiegroep. Dit is een aanzienlijke verbetering om de sector aantrekkelijker te maken voor personeel. Andere significante aanpassingen omvatten een gegarandeerde minimum stagevergoeding, de mogelijkheid om overuren boven de 10% te weigeren en het recht om pauze uren op te vragen.

Deze wijzigingen benadrukken een streven naar betere werkvoorwaarden en een gezondere werkomgeving. Werknemers worden aangemoedigd om op de hoogte te blijven van deze updates en eventueel een horeca recruitment bureau in te schakelen voor advies op maat. Dit is met name handig wanneer je wensen hebt die verder gaan dan de standaardvoorwaarden die aangeboden worden door de wet en het CAO.