Direct Meer fooi Verdienen? 7 Wetenschappelijk Bewezen Tips

Blije smiley op restaurant bon met fooi

Werk je in de horeca? Dan weet je hoe waardevol fooi kan zijn. Maar hoe verhoog je de kans op die extra euro’s? In dit artikel delen we zeven op onderzoek gebaseerde tips die je fooien kunnen verhogen. Van jezelf voorstellen tot een persoonlijk bedankje op de rekening, elk van deze technieken is getest en bewezen effectief. Laten we ze eens bekijken!

1. Stel jezelf gelijk voor

Een studie uit 1990 toonde aan dat het introduceren van jezelf aan gasten de kans op een fooi aanzienlijk kan verhogen (Garrity & Degelman, 1990). Na het observeren van 42 etentjes bij hetzelfde restaurant, ontdekte men dat wanneer de serveerster zichzelf introduceerde, 23,4% van de gasten een fooi achterliet, tegenover de 15,0% wanneer dit niet gebeurde. Het is dus de moeite waard om jezelf bij het eerste contact met de gast te introduceren.

2. Laat de gast met pinpas betalen

Uit dezelfde studie bleek dat gasten die met een pas betalen, vaker een fooi achterlaten dan gasten die contant betalen (Garrity & Degelman, 1990). Gasten die contant afrekenden, lieten 15,9% van de tijd een fooi achter, en de mensen die met een pas betaalden, lieten 22,6% van de tijd een fooi achter. Dus probeer waar mogelijk gasten aan te moedigen om met een pinpas te betalen.

3. Complimenteer de keuze van de gast

Een studie uit 2007 toonde aan dat het geven van een compliment over de keuze van een gast kan resulteren in een 15% hogere fooi (Seiter, 2007). In dit onderzoek werden 94 koppels door twee serveersters bediend en de helft van hen kreeg een compliment over hun keuze, de andere helft niet.

4. Glimlachen

Een onderzoek uit 1978 toonde aan dat het glimlachen naar gasten kan resulteren in een aanzienlijke toename van de fooien (Tidd & Lockard, 1978). In een cocktailbar in Seattle werden 96 single mannelijke en vrouwelijke gasten bediend, bij wie de fooien bijna verdubbelden bij vrouwelijke gasten en bijna verdrievoudigden bij mannelijke gasten wanneer de serveerster glimlachte. Dus houd je beste glimlach op je gezicht!

5. Schrijf een persoonlijk bedankje op de bon

Een onderzoek uit 2006 toonde aan dat het schrijven van een persoonlijk bedankje of een blije smiley op de bon kan leiden tot een 17-20% hogere fooi (Rind & Strohmetz, 2006). Deze tactiek werkte bijzonder goed bij vrouwelijke serveersters.

6. Draag iets leuks in je haar

Uit een onderzoek uit 1980 bleek dat serveersters die een bloem in hun haar droegen, gemiddeld $1 meer fooi per gast kregen (Stillman & Hensley, 1980). In een latere studie werd ontdekt dat ook andere haaraccessoires, zoals een haarspeld, tot een hogere fooi kunnen leiden (Jacob, Guéguen, & Delfosse, 2006).

7. Herhaal de bestelling van de klant

Een studie gepubliceerd in 2013 toonde aan dat het herhalen van de bestelling van een gast een significant effect kan hebben op de fooi die je ontvangt (Céline Jacob, Nicolas Guéguen, 2013). De fooi was gemiddeld 29% hoger wanneer de bestelling werd herhaald.

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om meer fooi te verdienen in de horeca, maar het belangrijkste is om authentiek en oprecht te zijn in je interactie met gasten. Het gaat erom een positieve ervaring te creëren voor de gast en de bovenstaande tips kunnen je helpen om dat doel te bereiken. Dus probeer ze uit en kijk welke het beste voor jou werken. Succes!